Julens bøker – Agenda Magasin

av
Vi har bedt ti av våre bidragsytere om å foreslå tre bøker hver i anledning julen.
Del artikkel
Er du usikker på hvilke bøker du skal legge under juletreet i år? Vi har bedt ti av våre bidragsytere om å foreslå tre bøker hver, i anledning jul. Noen bøker er norske, andre er utenlandske, noen er nye, mens andre er eldre. Med andre ord: noe for enhver smak.
 
emilie
 
Men Explain Things To Me – Rebecca Solnit (Haymarket books, 2014)
Ingenting er som menn som skal fortelle kvinner om hvordan tingenes tilstand egentlig er. Særlig når det er til en kvinne om noe som hun åpenbart har mer kunnskap om. Les den for å vite at du ikke er alene (kvinner) og les den for å lære om når du skal irettesette kompisen eller kollegaen din, eventuelt deg selv (menn).
To søstre – Åsne Seierstad (Kagge forlag, 2016)
Fortellingen om hvordan to norske jenter tilsluttet seg IS og reise til Syria. En far som desperat leter etter døtrene sine, en familie som splittes. Krigen i Syria og radikaliseringsprosess. Vondt og vanskelig er temaet også ved bokens slutt, men vi sitter med en langt bedre og større forståelse av hvordan og hvorfor en radikaliseringsprosess skjer. Det er Åsne som har skrevet den, no need for explaining. Les den!
Ved fronten, Gerda Grepp og den spanske borgerkrigen – Elisabeth Vislie (Pax forlag, 2016)
I sommer var det åtti år siden den spanske borgerkrigen startet. Verdt å lese seg opp om en krig mange unge nordmenn kjempet i og særlig om unge Gerda Grepp som var journalist, sosialist, feminist og eventyrlysten. Hun var den første skandinaver som rapporterte fra Spania under borgerkrigen og det med livet som innsats.
kjetil
 
Læring fra kriser – Bjørn Skogstad Aamo (Fagbokforlaget 2016)
Forfatteren er en av en håndfull nordmenn som har stått midt i begivenhetene hver eneste gang det har blåst friskt i norske finansmarkeder.  Siden han første gang ble utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet i 1973, en rolle han hadde i til sammen 12 år og til stillingen som direktør for Finanstilsynet. Nå har han skrevet bok om sine erfaringer og den bør være interessant lesning for flere enn undertegnede.For de som husker det norske finansmarkeds utvikling fra relativt søvnig, regulert, lite internasjonalt konkurranseutsatt næring til dagens situasjon er den en god gjennomgang av sentrale hendelser, med blikket til en som var med.
Beskrivelsen av Finanstilsynet og av tilsynsvesenet har fått god plass, naturlig nok. De viktigste finanskrisene er de vi ikke fikk.
The zero marginal cost society – Jeremy Rifkin (Palgrave MacMillan, 2015)
Mannen som gav oss “Den tredje industrielle revolusjon” bygger videre og ser hva som skjer når produksjon og konsum desentraliseres og demokratiseres. Når fokus går fra å eie til å ha tilgang til.  Ikke minst analyserer han hvilken betydning det får når stadig mer av det vi etterspør får en grensekostnad ved produksjon, som er nær eller lik null.
A mathematician´s apology –  H. Hardy (Cambridge university press, 1940)
Det er snart jul og du tåler en klassiker. Matteprofessoren og pasifisten Hardy skrev dette essayet i 1940. Det er et vakkert forsvar for matematikken som ”ren” vitenskap som i motsetning til alle de andre, aldri hadde vært brukt til ondskap, slik Hardy så det. Boka har ingen tall eller ligninger men et par vakre dikt har Hardy funnet plass til. Ei bok å bli glad i. Amazon har den både som e-bok, og pent brukt fra 99 pence. Den finnes også på nett.
 
Forvandlinga og andre forteljingar – Frank Kafka, nyoversatt av Jon Fosse (2016, Skald forlag)
Dette er den perfekte julegaven til alle som er glade i vakkert språk og vakre bøker, og som heier på nynorsk. Det lille forlaget Skald i Leikanger startet i høst en serie med nyutgivelser i ny, nynorsk språkdrakt (Nynorske klassikarar). Jon Fosse har oversatt Kafka fra originalen, og det er en fryd å lese. Når boka i tillegg er en fryd for øyet; liten og nett, med oransje tekstil med silketrykk; er det lett å forelske seg. Skald har forresten gitt ut enda en bok i samme serie i høst, nemlig Mary Shelley’s “Frankenstein eller den moderne Prometevs”.
Europa etter EU. Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid – Christian Anton Smedshaug. (2016, Kolofon forlag)
Etter finanskrise, migrasjonsutfordringer og Brexit er EUs framtid uviss. Politiske systemer kommer og går; hvor kom EU fra og hva kan være veien videre? Smedshaug tegner opp de virkelig lange linjene. Kan vi finne tilbake til et europeisk samarbeid basert på suverene stater? Hvordan kan vi ordne forholdet mellom marked og stat på en måte som gjør det mulig å videreføre gode velferdssamfunn? God bok for å komme seg opp av skyttergravene og ha en litt mer spennende Europadebatt enn vi vanligvis har i dette landet.
Hvem skal eie Norge? – Askild M. Aasarød, Jo M. Bredeveien, Knut G. Olsen. (2015, Forlaget Manifest)
Skog, fisk, land og petroleum. Fellesskapets eierskap til naturressursene har tjent Norge godt. Dagens regjering uthuler denne modellen fra alle kanter, og det er mye som står på spill. Skal vi bli generasjonen som solgte landet, istedenfor å bygge det? Denne boka er ikke bare spekket med interessant politisk historie og konkrete eksempler, den er lettlest og underholdende også. Et must for alle som er stolte av hvordan landet vårt ser ut!
 
hedda
 
Feminisme og nyliberalisme: Agoras temanummer om Nancy Fraser
Nancy Fraser var tidlig ute med å formulere hvordan noen former for identitetspolitikk kan bidra til en ”manglende, eller reduktiv, forståelse av økonomiske og politiske maktforhold”, og hvordan feminismens omfavnelse av idealet om individuell frigjøring og viktigheten av karriere utilsiktet har kommet til å gi næring til nyliberalismen. Tidsskriftet Agora ga i fjor ut et temanummer om Frasers politiske filosofi, der de blant annet presenterte den sentrale teksten «Feminisme, kapitalisme og historiens list.»
Hvis Agoras temanummer er vanskelig å få tak i, kan man for eksempel bestille Frasers Fortunes of Feminism. From State-Managed Capitalism to Neoliberal Crisis (2013
En punkbønn – Susanne Christensen (Oktober, 2015)
For litt opprørsinspirasjon kan det være verdt å ta en ny kikk på en annen av fjorårets utgivelser, nemlig Susanne Christensens En punkbønn. I denne reportasjeboka utforsker Christensen punken som feministisk uttrykk, i skjæringspunktet mellom musikk, litteratur, kunst og sosial aktivisme. Gjennom reiser og møter med musikere og aktivister i USA og Russland reflekterer hun rundt punken som sjanger, kultur og scene, og tar blant annet for seg punkbevegelsen Riot Grrl, som ble startet av unge jenter på 90-tallet.
«Det handler om kropp, spesielt jente- og kvinnekroppens rom i offentligheten. Kan vi være her, og hvordan? Hvilke rettigheter har vi? Er vi trygge for vold på arbeidsplassen, på konserter, ute i gatene og i våre egne hjem?»
60 damer du skulle ha møtt: Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt –  Marta Breen og Jenny Jordahl (Forlaget Manifest, 2016)
Marta Breen og Jenny Jordahl har gått sammen om å lage tegneseriebok om viktige kvinneskikkelser i norsk historie. Som de skriver selv: «Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn iblant». Det er altså slik at 8 av 10 biografier som kommer ut i Norge i dag handler om menn. I Sverige er 87 prosent av alle omtalte personer i de vanligste historiebøkene i skolen menn. I visse skolebøker er det flere navngitte nazister enn kvinner. Osv! Breen og Jordahl ville gjøre noe med saken, og har dermed altså laget sin egen historiebok i tegneserieform.
 
Makers and takers: The rise of finance and the fall of American business – Rana Foroohar (Crown business, 2016)
For økonomi-venstresiden.
I en politisk tid der enkle slagord om hvem som har «tapt» på globaliseringen er gangbar mynt i alle politiske partier er det greit å bli minnet om hvordan vi kom hit i utgangspunktet. Finanskrisen i 2008 satte verdens økonmiske vekst i lavgir, og i følge Rana Forohaar, økonomisk skribent I Time magazine og økonomisk analytiker for CNN, så er vi langt unna å ha lært den riktige leksa. De som fikk oss inn i rotet tjente seg styrtrike, fikk staten til å betale for seg, og tjente seg enda mer styrtrik. En bok om markedsmanipulasjon, systemsvikt og fremfor alt: politikkens betydning. For de som ønsker seg systemkritikk til jul.
Political order and political decay – Francis Fukuyama (Farrar, Straus and Giroux, 2014)
For venstreside-konservative.
“The modern impersonal state forces us to act in ways that are deeply in conflict with our own natures and are therefore constantly at risk of erosion and backsliding.” Hvis du synes det å bygge ned staten og “starve the beast” er gangbar ideologisk mynt bør, du ta deg en runde med Francis Fukuyama. Mannen fikk – spesielt av venstresiden – berettiget tyn for sin «end of history». I dette monumentale verket (som strengt tatt er to bøker, men du kommer godt ut av det med bare den siste), forklarer han hvordan nettopp en sterk stat er en forutsetning for det moderne samfunnet. Ikke minst: hvordan den systematiske nedbyggingen av statlig kompetanse er noe av roten til den politiske dysfunksjonen man ser i USA i dag.
Rationality and Power: Democracy in practice – Bengt Flyvbjerg (University of Chicago Press, 1998)
For den kyniske venstresiden.
Hvordan går det egentlig med rasjonaliteten i det knallharde møtet med makten? Flyvbjerg er ikke spesielt optimistisk: «Rasjonalisering presentert som rasjonalitet er den fremste strategien for å utøve makt.» Med utgangspunkt i Aalborgs plan for å bli en grønn ledestjerne i byutvikling, ser Flyvbjerg – gjennom samtidig observasjon av prosessen og intervjuer med beslutningstakere – hvordan legitime demokratiske beslutninger og objektive vurderinger av byråkratiet, smuldrer bort i møte med makt. Igjen sitter et demokratisk misfoster av en plan – med bare en passerende likhet til den opprinnelig storslåtte planen – presentert som et fremskritt. «Power defines reality», som flyvbjerg skriver. Håpet? Det ligger i å vite hvordan makt utøves.
 
linda
 
To søstre – Åsne Seierstad (Kagge forlag, 2016)
Seierstad skriver forførende godt om to søstre som reiser fra Bærum og slutter seg til IS. Gjennom jentenes sterke og svært engasjerte far, kommer vi så tett inn på en radikaliseringsprosess som det er mulig. Jentene som er hovedpersonene i “To søstre” deler ikke så mange trekk med de andre norske fremmedkrigerne til IS; de er skoleflinke, har ingen turbulent fortid med kriminalitet og rus, og kommer fra et stabilt hjem med søsken og foreldre som elsker dem.  Men Seierstad dokumenterer også godt miljøet søstrene blir en del av rundt “Profetens Ummah”, slik at fortelling også gir et større bilde av utfordringen med unge som trekker seg mot islamistisk ekstremisme i Norge, og ikke minst om hvor komplisert det kan være å vokse opp mellom ulike og noen ganger fullstendig motstridende kulturelle forventninger.
Studier i ondskap – Arne Johan Vetlesen (Universitetsforlaget, 2014)
Etter min mening er dette en av de viktigste bøkene utgitt om vold og ekstremisme de siste årene. Det er en essaysamling, forfattet av en professor i filosofi, men språket er tilgjengelig for et allment publikum. Boken fokuserer spesielt på 22. juli og Ander Behring Breivik. Den er til tider uhyre opprørende å lese, men den gir samtidig et innblikk i en side av menneskets natur og psyke som vi dessverre er tvunget å forholde oss til. Det minner oss om hvor viktig det er å konstant være på vakt ovenfor politiske ideologier som har som premiss om at “vi” fortjener mye bedre en “de andre”.
Antologi: Islamsk humanisme (Frekk forlag, 2016)
Dette er ingen nøytral anbefaling, siden jeg er med-redaktør og skribent i boken, men det er likefullt en fersk bok jeg mener det er viktig at den norske offentligheten får øynene opp for, i en tid hvor så stor del diskusjonene i det offentlige ordskiftet er relatert til islam og muslimer. Boken presenterer 9 ulike muslimske perspektiver på aktuelle temaer som islam og menneskerettigheter, sekularisme og humanisme, med både historiske, teologiske og moderne referanser. Boken er lettlest, og er ment som en innføring til et kunnskapsfelt som det knapt finnes litteratur på norsk. Forfatterne i boken er en spennende kombinasjon av etablerte og faglig tunge stemmer, som Lena Larsen, Shoaib Sultan og Nora S. Eggen, sammen med unge stemmer, som Mohamed Abdi og Farhan Shah.
ola
 
Men Explain Things to Me – Rebecca Solnit (Haymarket books, 2014)
En viktig og god essaysamling som bak en humoristisk tittel, er langt fra lystig lesning. Solnit tar for seg fenomenet mansplaining (menn som nedsettende forklarer kvinner hvordan verden fungerer), og bruker det som springbrett for å greie ut om bokens egentlige tema: Det ufattelige omfanget av hat, vold, voldtekt og drap – utført av menn mot kvinner.
Goodreads-link.
Success and Luck: Good Fortune and the Myth of Meritocracy – Robert H. Frank (Princeton University Press, 2016)
Er vi produkter av innsats og talent – eller flaks, spør økonomiprofessor ved Cornell University og svarer raskt: Hardt arbeid og evner er definitivt viktig, men det er flaksen som avgjør. Frank viser på mesterlig vis, ved å trekke på psykologien og økonomifaget, hvordan mennekser konstant undervurderer flaks som element. Og forklarer godt hvorfor det er viktig for både skattevilje og fordelingspolitikken at flere – og særlig rikfolket – tar innover seg at tilfeldigheter påvirker mer enn man tror. Anbefales på det varmeste.
Goodreads-link.
Narconomics: How to Run a Drug Cartel – Tom Wainwright (PublicAffairs 2016)
I tøff konkurranse med Esther Duflos glitrende bok “Poor Economics“, som handler om den stort sett mislykkede bistandspolitikken mange land og organisasjoner fører, går siste anbefaling til alle som bryr seg om narkotikapolitikk. «Narconomics», en bok med kapitler som «Why Merger Is Sometimes Better Than Murder» og «Why [Drug] Cartels Care About Corporate Social Responsibility», gir en solid begrunnelse for hvorfor vestlige land (markedene for kjøp av narkotika) må ta på seg en stor del av ansvaret for kriminaliteten og drapsraten i f.eks Mexico og Honduras. På en svært overbevisende og veldokumentert måte viser Wainwright hvordan krigen mot narkotika ikke kan vinnes med dagens midler, men gir oss håp og veier ut av voldsspiralen og elendigheten vi er i nå. Les!
Goodreads-link.
rune
 
Mellom verden og meg – Ta-Nehisi Coates (Heinesen forlag, 2016)
Noe så uvanlig som en antirasistisk bestselger. Boka er skrevet som et brev til forfatterens 15 år gamle sønn om å skulle leve i USA som en svart mann, og den har satt noen av tidens sterkeste ord på rasisme og rasismens konsekvenser: “But all our phrasing—race relations, racial chasm, racial justice, racial profiling, white privilege, even white supremacy—serves to obscure that racism is a visceral experience, that it dislodges brains, blocks airways, rips muscle, extracts organs, cracks bones, breaks teeth. You must never look away from this. You must always remember that the sociology, the history, the economics, the graphs, the charts, the regressions all land, with great violence, upon the body.” Boka er også utgitt på norsk.
Stridsmenn fra Salamis – Javier Cercas (Aschehoug, 2007)
En delvis dokumentarisk roman, hvor forfatteren forsøker å komme til bunns i en dramatisk hendelse under den spanske borgerkrigen. Fokus er på den historiske skikkelsen Rafael Sánchez Mazas, en av grunnleggende av den spanske Falangen (fascistpartiet) og skjønnlitterær forfatter. Her er det også et sterkt møte med en av dem som kjempet på den tapende siden i den spanske borgerkrigen. Etter å ha lest denne romanen gikk det noen måneder med til å lese videre om borgerkrigen. Interessant er det i disse tider med studier av fascister.
Takk – Maria Amelie (Pax forlag, 2014)
Dette er Amelies andre bok, oppfølgeren til «Ulovlig norsk», og handler om tiden etter at den første boka kom ut. Et av hovedtemaene er utlendingsinternatet på Trandum. Det kalde og harde Trandum burde oppleves som en verkebyll av oss alle, ikke bare av dem som har vært der. Siden det dessverre er ingen tegn til at vi som samfunn vil forbedre Trandum til noe ørlite mer medmenneskelig, må boka bli stående som et samtidsdokument
 
Girls and sex – Peggy Orenstein (HarperCollins 2016)
Vi har hatt debattene i Norge også: «Hva skjer med ungdomskulturen?» «Hvorfor deler de nakenbilder på snapchat?» «Har ungdommers sexliv sklidd helt ut?» Nei, svarer amerikanske Peggy Orenstein i sin nyeste bok. Faktisk har ungdommer (i USA) aldri hatt mindre sex enn nå, problemet er bare det at grensene deres ser ut til å ha blitt forskjøvet. Orensteins bok er basert på utallige intervjuer med unge jenter i USA og den siste forskningen på området. Nyttig for både unge og eldre (kanskje spesielt de som har unge barn selv).
Unspeakable things – Laurie Penny (Bloomsbury 2014)
Laurie Penny er en anerkjent britisk, skribent og feminst. Kanskje har du lest kommentarene hennes i The Guardian eller New Statesman. I denne boka, fra 2014, skriver Penny om hennes reise gjennom den moderne feminismen. Allerede tidlig i boka blir det tydelig at dette ikke er en «håndbok for middelklassen», som Penny kaller en del annen feministisk litteratur og som hun mener vi har nok av. Boka er først og fremst en feministisk kritikk mot nyliberalismen. Boka er et forsøk på å problematisere veien videre for identitetspolitikken. Hun ville ikke bare gjøre kvinner sterkere, hun vil rive ned kjønnsmurene og systemet.
The radicality of love – Srećko Horvat (Polity 2015)
“The reinvention of the world without the reinvention of love is not a reinvention at all.” Hva er kjærlighet? Er det bare en abstrakt følelse eller kan den være noe håndfast og politisk? Den tsjekkiske filosofen Srecko Horvat argumenter for kjærlighetens radikale rolle i samfunnet vårt i denne lille, men utrolig inspirerende boka. Han plasserer kjærlighetens radikalitet i sentrum for nåtidens kaotiske tilstander og trekker paralleller tilbake til navn som Lenin og Che Guevara. Han lurer på hvorfor det har seg sånn at vi ikke snakker mer om dens politiske kraft. Passer bra å lese om i juletider.
 
The New Odyssey. The Story of Europe’s Refugee Crisis – Patrick Kingsley (Guardian Faber Publishing, 2016)
Gjennom 2015 – i egenskap av å være avisa Guardians immigrant-korrespondent – reiste Patrick Kingsley gjennom 17 land for å skildre det som utover året i økende grad ble et kaotisk flyktningdrama i Egeerhavet og Middelhavet. Han møter flyktninger, smuglere og hjelpere – og ingen av dem er så endimensjonale som de ofte blir framstilt. Patrick Kingsleys erfaring og konklusjon er at flyktningene vil fortsette å komme. Det går ikke an å stanse dem, det eneste mulige er å forhindre lidelser og takle ankomsten på kontrollert og sivilisert vis. Skrevet med brodd, kløkt og en dypere innsikt i flyktningproblematikken enn skrivebordsteoretikere flest kan matche på en god dag.
Sult – Martin Caparros (Cappelen Damm, 2016)
En milliard mennesker vet ikke om de får noe å spise i morgen. En tredjedel av klodens befolkning lider av feilernæring. Hvert år dør tre millioner barn på grunn av sult og sykdommer den fremkaller. «Hvorfor i helvete klarer vi å leve med vissheten om at dette skjer?»
Det spør den argentinske forfatteren Martin Caparros, som har skrevet 600 sider om sultens vesen og struktur, som kan etterlate en og annen blasert leser mett og uvel i ukevis. Setningene i «Sult» er harmdirrende, pekerfingermoraliserende og selvransakende. En 600 siders lang faktamettet utblåsning, skrevet med ulike litterære virkemidler og i et språk så presist, elegant og brutalt at kloke italienske forfattere som Roberto Saviano har sammenlignet den med en roman. Det er ønsketenkning: «Sulten er en prosess, kroppens kamp mot kroppen. (…) Du fortærer deg selv. En sulten kropp er en kropp som spiser seg selv».
Turkey. The Insane and the Melancholy – Ece Temelkuran (Zed Books, 2016)
Ece Temelkuran er ikke like kjent i Norge som Orhan Pamuk, Asli Erdogan eller Ahmet Altan. I Tyrkia er hun derimot like kjent som disse. I mange år var hun Tyrkias mest leste spaltist, til hun fikk sparken i 2012 for å ha kritisert daværende statsminister Recep Tayyip Erdogan. Etter å ha lest hennes siste bok, «Turkey. The Insane and the Melancholy», sitter man egentlig bare igjen med ett spørsmål: Hvorfor er hun ikke arrestert for lengst?
Det er det ikke enkelt å oppsummere denne raseridrevne boka kort, hverken tematisk eller sjangermessig. Men den handler om alt som er galt med dagens Tyrkia, og hvorfor – formet som essayistiske digresjoner i tid og rom. Ece Temelkuran bruker kraftige ord for å beskrive en utvikling hun misliker grovt: «Fascisme er ikke noe som bare skjer over natten. Fascisme er ikke onde menn med pistoler, som vi har sett på film. Prosessen skjer gradvis og påvirker alle, enten de støtter myndighetene eller er i opposisjon». Vil du forstå hvor Tyrkia kommer fra og hvor landet er på vei i dag, er «Turkey. The Insane and the Melancholy» blant de beste stedene å begynne.
nyhetsbrevet

Del artikkel
Agenda Magasin
Agenda Magasin er et nettmagasin for politisk analyse, kommentarer, debatt, bokanmeldelser, intervju og reportasjer.
Ansvarlig redaktør: Stian Bromark • Org.nummer: 919118784 • © 2023 – Agenda Magasin

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *