Tillitsvalgte trener seg på å forstå personalkonflikter bedre – FriFagbevegelse

ADVARSEL: – Ikke mist deg selv når du tar på maska, advarer kursholder Tanja Juul Rødahl som holder maskene. Edel Erdal (f.v.), Lene Veronika Randem og Monica Kristoffersen skal snart spille rollespill om kommunikasjon.
Øyvind Aukrust
KATHARINA DALE HÅKONSEN
katharina@lomedia.no
Utenfor faller de siste oransje bladene fra bjørketreet samtidig som den første snøen legger seg som et melislag på bakken. Inne i kurslokalet på Sørmarka konferansehotell har seniorkonsulent Tanja Juul Rødahl ved Arbeidsmiljøsenteret funnet fram en skoeske. Hun åpner den og trekker fram en maske av en sleip type med mustasjer. Deltagerne på NTL-kurset i kommunikasjon ler. Nå skal de til pers. Hva skjer når de tar på maskene i møte med hverandre?

Glatt fyr
Tjue minutter senere er Vilde Straume Wiig passe svett i ansiktet. Med den sleipe maske på har verneombudet i Nordic International Support Foundation prøvd å overtale plasstillitsvalgt Robert Wille i Avinor til å hjelpe henne med å ta på henne skoene.
Wiig frøs og hadde altfor vondt i ryggen til å bøye seg ned. Men Wille var sta. Han ville ikke hjelpe. Nå er det tid for oppsummering.
– Denne samtalen kunne aldri ha funnet sted uten maskene. Jeg så ikke fortvilelsen i øynene hennes. Jeg så ikke på henne som et offer, bare en glatt fyr som ikke så ut som han trengte hjelp, sier Wille.
ROLLESPILL: Robert Wille lar seg ikke overtale av Vilde Straume Wiig da hun er ikledd en sleip maske som utrykker alt annet enn en kvinne i nød.
Øyvind Aukrust
Rødahl tar maskebruken ett hakk lenger og sier at noen ganger tar vi på oss masker som ikke er plastmasker, også for å klare å være i en situasjon. Petter Aasheim kjenner seg igjen.
– Jeg har ofte på meg en maske. Noen ganger må jeg møte ledelsen og argumentere for et syn jeg personlig ikke står for, sier han.
Derfor er FLT størst på etter- og videreutdanning
Fagforeningsmaska
Da gjemmer Aasheim seg bak 450 ansatte og sier vi mener og ikke jeg mener.
Han er hovedtillitsvalgt i Nav Arbeids- og velferdsdirektoratet, en arbeidsplass som har vært gjennom flere omorganiseringer hvor medlemmene mister arbeidsoppgaver og blir flyttet på.
FLUE PÅ VEGGEN: – Jeg har lært litt mer om hvordan jeg kan si ting og hvordan det oppfattes av andre, sier Petter Aasheim, hovedtillitsvalgt for 450 medlemmer i Nav Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Øyvind Aukrust
– Jeg er nødt til å se helheten. I noen sammenhenger ser jeg at ledelsen gjør rett. Jeg kan ikke alltid være uenig med dem heller, sier han.
Ansatte kommer til Aasheim med stort og smått.
– Alle 450 medlemmene er ikke alltid like logiske, men jeg hører på hva de har å si. Jeg tar på meg fagforeningsmaska og sier aldri: hva i all verden er det du sier? De har betalt medlemskontingenten og fortjener respekt fra meg.
Gode hjelpere
På dag en av kurset gjorde Aasheim og deltagerne dypdykk i egne erfaringer og fortalte om en personlig konflikt. De måtte huske tilbake og kjenne på de vanskelige følelsene da det stormet rundt dem.
Kurset i kommunikasjon er populært. 75 medlemmer står på venteliste. Tanja Juul Rødahl har utviklet kurset.
Øyvind Aukrust
– I en konflikt opplever alltid en av partene ubehag. For å vite hvordan det er å være i en konflikt og hvor viktig det er å ha gode hjelpere, må du ha erfart det selv. Personkonflikter på jobben kan være alvorlige. De kan føre til at ansatte blir sykemeldt, sier Tanja Juul Rødahl som har utviklet kurset.
Hun anbefaler arbeidstagere i konflikt til å snakke med tillitsvalgt eller verneombud.
– For å være gode hjelpere i en konflikt er det en stor fordel å ha gode samtaleferdigheter. Du må lytte til ansatte og ikke være forutinntatt. Vær mer spørrende og mindre påståelig, sier Rødahl.
Låse opp konflikter
Aasheim håndterer mange personalkonflikter og meldte seg på kurset for å lære mer.
– Personalkonflikter kan virke som bagateller, men de er ikke det for de som er involvert. Konfliktene er følelsesladde. Jeg prøver å hjelpe medlemmene til å forstå litt mer av hvordan de oppfattes av andre.
GI SLIPP: – Det var deilig å la det skje, sier Vilde Straume Wiig. Hun sitter med ryggen til og hører på Unni Jørgensen som framsnakker henne.
Øyvind Aukrust
Konflikter kan handle om arbeidstagere som ikke kommer tidsnok på jobben. Eller ansatte som klager fordi lederen ikke gir dem de oppgavene de mener de fortjener. Andre ganger kommer medlemmer til Aasheim fordi de er alkoholikere.
På kurset har han lært teknikker for å få ansatte til å være mer tydelige på hva som plager dem. Han har erfart at ansatte må få bruke den tida de trenger til å fortelle hva som er galt.
– Noen ganger kommer de fram til en løsning ved å snakke om problemet. Konflikter er låste uten at de trenger å være det. Jeg har lært mye om hvordan løse opp i situasjoner som kan være låste.
Jeg har ofte på meg en maske. Noen ganger må jeg møte ledelsen og argumentere for et syn jeg personlig ikke står for. Tillitsvalgt Petter Aasheim
Mangler du noe til julekosen 24. desember, får du nok ikke kjøpt det i den vanlige butikken.
ILLUSTRSJONSFOTO: Beate Oma Dahle / NTB
Med slike varebiler transporterte firmaet til den dømte bedriftslederen ut varer for de store elektrokjedene.
Stein Inge Stølen
Kontoen blir litt feitare til jul. Har du ei utbetalt månadsløn frå 20.000-35.000 kr? Her får du ei oversikt over kor mykje meir du får utbetalt neste månad.
Jøran Grønstad
Vanja Krøvel
Likelønnsdagen er noe stort tull hvert år, mener Trygve Hegnar. Men han syntes det var hyggelig å delta på FOs likelønnsdebatt.
Skjalg Bøhmer Vold
Tillitsvalgt for turbussjåførene i Tide organisert i Fellesforbundet, Dag Arne Guttormsen, ønsker at lønnsnivået for turbussjåfører skal være likt som for sjåfører i andre deler av bussbransjen. – Jeg vet ikke om det er realistisk, men ingenting er umulig, sier han.
Erlend Tro Klette
Jan-Erik Østlie
15 avdelinger over hele landet påvirkes av permitteringene i Felleskjøpet. Samtidig innføres en rekke andre tiltak for å sikre lønnsomheten. (Illustrasjonsfoto)
Erlend Angelo
FLTs politiske ledelse kunne slå fast at det blir sammenslåing mellom FLT og IE. F.v.: Ulf Madsen, Merete Jonas, Henning Skau og Ståle Johannesen.
Kai Hovden
Flere reagerte kraftig på regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen. (Arkivbilde)
Jan-Erik Østlie
colourbox.com
Kai Hovden
Kjøleboksen er et produkt å være stolt av, mener Sofia Davis (til venstre), Jun Mo, Nathaniel Osvold og Bjørn Grindvold.
Håvard Sæbø
Terje Pedersen / NTB
Fellesforbundets nye søkbare register gjør det enkelt å velge tariff-bedrifter. (Illustrasjonsfoto)
Leif Martin Kirknes
Bjørn Sigurd Svingen i Fellesforbundet har et ønske om at Norge legger om kraftpolitikken.
Martin Guttormsen Slørdal
TRANG ØKONOMI: Nav-direktør Hans Christian Holte tror at personer som får støtte fra Nav også tyr til matutdelinger som et supplement for å lette på en tøff økonomisk situasjon.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Colurbox
Hva som skrives i sluttpakken om hvorfor arbeidsforholdet avsluttes, er av faktorene Nav vil vektlegge når retten til dagpenger skal vurderes.
Emmie Olivia Kristiansen
EN DULT I RIKTIG RETNING: – Da vi fikk på plass denne ordningen, tenkte jeg at nå er et på tide å begynne å sykle igjen, sier Henriette Nilsen Lian.
Martin Guttormsen Slørdal
Flere saker
Vanja Krøvel
Likelønnsdagen er noe stort tull hvert år, mener Trygve Hegnar. Men han syntes det var hyggelig å delta på FOs likelønnsdebatt.
Skjalg Bøhmer Vold
Jan-Erik Østlie
colourbox.com
Tillitsvalgt for turbussjåførene i Tide organisert i Fellesforbundet, Dag Arne Guttormsen, ønsker at lønnsnivået for turbussjåfører skal være likt som for sjåfører i andre deler av bussbransjen. – Jeg vet ikke om det er realistisk, men ingenting er umulig, sier han.
Erlend Tro Klette
HELSA BESTEMMER: Det er ikke slik at folk kan velge når de vil gå av med pensjon, understreker arbeidsmedisiner Ebba Wergeland.
Arkivfoto: Jan-Erik Østlie
Bjørnar gikk i kjelleren da han fikk sparken for en grunnberøring. I etterkant har det vist seg at det var rederiets feil.
Tri Nguyen Dinh
– Jeg er ikke misfornøyd med timelønna, men vi vil følge lønnsutviklinga som ellers i samfunnet, sier Jan Olav Johansen, som er ufør og medlem i Fagforbundet.
Berit Baumberger
Sandra Flensborg jakter og drømmer om å eie et småbruk med plass til dyr. Men i første omgang er målet en leilighet med ett soverom.
Martin Guttormsen Slørdal
Sliter med å nå frem: Ida Nybroen er ikke helt fornøyd med hvordan Fagforbundet ivaretar deres rettigheter.
Martin Guttormsen Slørdal
IKKE MYE MOTBAKKE: Mari Stormark Helland og Halvor Bakke kan diskutere litt elektrovalg av og til, men krangler ikke stort.
Leif Martin Kirknes
Mangler du noe til julekosen 24. desember, får du nok ikke kjøpt det i den vanlige butikken.
ILLUSTRSJONSFOTO: Beate Oma Dahle / NTB
Du kan nå legge FriFagbevegelse direkte på din startskjerm. Det eneste du trenger å gjøre, er å klikke på knappen under.
Kontakt redaksjonen: frifagbevegelse@lomedia.no
Ansvarlig redaktør (kst.): Ragnhild Heyerdahl
Daglig leder (kst.): Andrine Wefring
Utgiver: LO Media
Tips: frifagbevegelse@lomedia.no
Sosiale medier: Facebook Twitter Instagram Youtube
Nyhetsfeed RSS-feed
Annonser: Bestill her
Besøksadresse: LO Media Storgata 33 A (9. etasje) 0184 OSLO
Postadresse: LO Media Postboks 8964, Youngstorget 0028 OSLO
Les også: LO Media og personvern
Informasjon om cookies

FriFagbevegelse.no er medlem av Fagpressen og redigeres etter: · Redaktørplakaten
· Vær varsom-plakaten
· Formålsparagraf og etiske retningslinjer
· Retningslinjer for kommentarfelt

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *