Bonnie & Clyde & humor & splat | Film & serier – DR

Myterne Bonnie & Clyde bliver udsat for kulsort humor og splat og camping i 'Sightseers'.
Det gav populærkulturen et chok, det aldrig helt er kommet sig over, da instruktøren Arthur Penn sendte sin 'Bonnie & Clyde' ud i biograferne i 1967.
Her var to smukke unge mennesker, der var forbundet i al evighed i deres kærlighed, alt i mens de myrdede og skød og stjal sig gennem 30'ernes USA.
Faye Dunaway og Warren Beatty så hamrende godt ud mens de begik oprør mod deres restriktive omgivelser og siden er talrige modeskabere, filmmagere, popmusikere, forfattere, designere og fotografer vendt tilbage til det ikoniske billede af to unge smukke mennesker med hver deres våben i hænderne.
En af filmmagerne er den engelske original Ben Wheatley, der er vokset ud af internettets talrige muligheder og i løbet af få år har banket sig fast som en af Englands mest spændende instruktører.
Hans 'Kill List', der fik dansk premiere for halvandet år siden, var en kold spand film i hovedet, en uforudsigelig og frydefuldt ubehagelig tingest, der kombinerede tre genrer i et, socialrealisme, thriller og gyser, med en forbavsende naturlighed.
Og hans seneste film, 'A Field in England', har høstet stor ros for sin usædvanlige sort/hvide kombination af thriller, psykedelisk trip og historisk film fra den engelske borgerkrig i 1600-tallet.
41-årige Ben Wheatley har en særlig evne til at vride velkendte scenarier af led med enkle og klare idéer.
Det er en evne, han har opdyrket i sine unge dage med den slags små overrumplende film, der med simple midler kan sprede sig som løbeild over internettet, f.eks. via Youtube.
Og han gør det i særdeleshed med sin tredje spillefilm, 'Sightseers', der kombinerer ikonerne Bonnie & Clyde med ærkebritisk socialrealisme, splatterfilm og – bizart nok – den slags tv-rejseudsendelser, hvor et kendt ansigt triller rundt og besøger seværdigheder i bestemte områder.
Det lyder som en plat drengestreg, men Wheatley og forfatteren Amy Jump får skruet elementerne sammen til en kældermørk og kulsort roadmovie om to undertrykte og underkuede bonnie og clyder, der fjerner alt og alle på deres vej for at få en drømmeferie i det ikke specielt glamourøse nordengelske Yorkshire.
Tina er vokset op hjemme hos en altdominerende mor, og hun finder først ud af at frigøre sig en smule, da hun får en kæreste, Chris, som vistnok har siddet i fængsel for at myrde i et anfald af psykisk ustabilt raseri.
Sammen triller de af sted for at nyde hinanden i en campingvogn, henover Yorkshires bakkede landskaber og jordnære seværdigheder, såsom et blyantmuseum (!)
Men turen løber af sporet, eller måske rettere ind på sporet, da Chris bliver ophidset over en tyk mand, der smider sit ispapir på gulvet i et sporvognsmuseum og giver Chris en erigeret langefinger, da han påpeger det.
Nu er Chris vred, så vred at han bevidst bakker sin campingvogn bagud og over tyksakken, der dør i et blodbad for næsen af sin familie. Det ligner et uheld, men er det ikke rigtigt.
Og sådan fortsætter det. Chris drømmer forgæves om at blive forfatter og beskriver Tina som 'sin muse', og da Chris støder ind i en mand, der har haft vilje og styrke til faktisk at skrive tre bøger, bliver Chris jaloux og banker mandens hoved til en kødklump i et øde klippelandskab.
Senere raser han ud på en anden mand, der også har skrevet tre bøger, og en tredie mand, der skælder ud på Tina, fordi hun ikke fjerner sin hunds afføring fra en seværdighed, og sådan fortsætter de blodige myrderier blandt mennesker, der forhindrer Tina og Chris i nyde hinanden på en dejlig ferie.
'Sightseers' bud på Bonnie & Clyde er totalt blottet for Warren Beattys og Faye Dunaways glamour, og det er naturligvis pointen.
Wheatley har optaget sin film, så den ligner klassisk britisk socialrealisme, og Tina og Chris ligner unægtelig et par helt almindelige underkuede unge mennesker, der aldrig har fået en chance for at stable et selvstændigt liv på benene.
Hvilke andre muligheder har de end at myrde alle de irriterende eller patroniserende narrøve, de møder på deres vej? Wheatley har ikke noget svar, men de fleste af os kan garanteret genkende trangen til at eliminere enhver spade, der står i vejen for den drømmeferie, vi har gået og ventet og ventet på.
Wheatleys gråvejrsblege nordengelske Tina & Chris vil aldrig erobre populærkulturen med samme kraft som Arthur Penns Bonnie & Clyde, men skidt med det.
'Sightseers' er en ren fryd med sin naturlige kombination af kulsort humor, splat og engelsk socialrealisme. Det er en klar og gennemført historie, der ikke på noget tidspunkt overdriver sine virkemidler for at gøre opmærksom på sig selv og sælge billetter. Det er grovkornede og grimme løjer, der sprænger rammerne for god, stabil og civiliseret opførsel, men det lettere geniale er, at man forstår – sådan nogenlunde – hvorfor det er nødvendigt for Tina og Chris at myrde deres ferie god.
Og så lykkes det tilmed filmen at diske op med en fabelagtigt morsom slutning, der fuldstændig gør op med hele den historie, der er gået forud, og ikke mindst med myten om Bonnie & Clyde.
'Sightseers' kan ses i Cinemateket i København fra den 15. august og 14 dage frem.

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *