“Eliten fra Rosenørns Alle” fortæller forrygende om Danmarks Radio … – POV International

POV
POV International
Medier·Podcast | Læsetid 2 min.

PODCAST // ANBEFALING – Dette er en anbefaling til alle, der har ører at høre med. Lyt til DR’s podcast “Eliten fra Rosenørns Alle”, der er en fremragende podcastserie på i alt 13 afsnit om udviklingen af en radiofonisk kunstart, der gav genlyd verden rundt.
Eliten fra Rosenørns Alle
Fortæller, tilrettelægger og lyddesign: Torben Brandt
Podcast
Torben Brandt har produceret serien. Han begyndte som lydtekniker i Danmarks Radio og var som sådan med fra begyndelsen. I en fornem radiofonisk form fortæller han om montagens ildsjæle: Stephen Schwartz, Ole Bornedal, Christian Stentoft, Erling Kristensen, Peter Kristiansen, Torben Påske, Mads Baastrup, Niels Peter Juel Larsen og flere andre. Det er forrygende godt gjort.
Torben Brandt beskæftiger sig imidlertid ikke med det redaktionelle miljø, der gjorde montageproduktionen mulig, så det skal lige have et par ord med på vejen.
Når radiomontagen fik lov til at udvikle sig, skyldes det i høj grad Jørgen Vedel Petersen, der var programchef for Kultur- og Samfundsafdelingen i de afgørende år. Han havde stort format og gav plads til mange særprægede begavelser. Ideudviklingen i afdelingen foregik dengang på den måde, at medarbejderne kom med ideer, som de skulle argumenter mundtligt for.
Hvis Vedel fornemmede, at her var noget særligt på færde, at her brændte en medarbejder for en sag, sagde han ofte ja, selv om han ikke altid forstod, hvad det gik ud på
Hvis man var fej eller undvigende, blev det ofte til et nej, men hvis Vedel fornemmede, at her var noget særligt på færde, at her brændte en medarbejder for en sag, sagde han ofte ja, selv om han ikke altid forstod, hvad det gik ud på. Vedel havde kant og i generaldirektoratet oplevede de ham ofte som besværlig.
Internt led han forsmædelige nederlag, og han vandrede ud og ind af afdelingen. En overgang var han professor på Syddansk Universitet, men vendte tilbage til radioen, hvor hans lederskab var uanfægtet af medarbejderne indtil hans pludselige død i 1984.
Derefter fulgte en turbulent periode, hvor afdelingen indimellem fik nogle totalt uduelige chefer. Til tider virkede det, som om der slet ikke var en chef. Det medførte, at de fire sektioner, som afdelingen bestod af, fik store beføjelser, og det var sandsynligvis medvirkende til at opretholde det kreative miljø, der gjorde montagerne mulige. 
Der kom tider, hvor DRs ledelse var svag overfor politikere, der ikke kunne skelne mellem intelligens og kommunisme
Hvad nedlæggelsen af Kultur- og Samfundsafdelingen angår, og den senere nedlæggelse af montagegruppen er det en trist historie, der heller ikke er med i Torben Brandts programmer, men der kom tider, hvor DRs ledelse var svag overfor politikere, der ikke kunne skelne mellem intelligens og kommunisme, og som derfor påstod, at afdelingen var besat af røde lejesvende.
Man forsøgte derfor at tæmme medarbejdernes kreativitet ved et bureaukratisk rædselsherredømme, hvor den mundtlige argumentation blev erstattet af regneark, som ledelsen så kunne sidde og kigge på uden at være i kontakt med programmedarbejderne. Det gjorde stor fortræd på programmerne. 
Det er i øvrigt min opfattelse, at da Mads Brügger overtog Radio24syv, brugte han de redaktionelle metoder som blev brugt på P1 i Vedels dage. Sådan laver man radio der får betydning. Men sådan risikerer man også eksistensen. Det er historien om det gamle P1 og om Radio24syv eksempler på.  
Men lyt lyt lyt. Det er en fryd for ørerne. 
Lyt til “Eliten fra Rosenørns Alle” her


Egon Clausen, f. 1940, forfatter, radiomand, fhv. redaktør på P1, fhv. formand for gruppen af faglitterære forfattere i Dansk Forfatterforening, medarbejder ved den2radio.dk.
Hold dig opdateret med ugens væsentligste analyser, anmeldelser og essays i POV Weekend – hver fredag morgen.
Det er gratis, og du kan tilmelde dig her Pil mod højre
POV er et åbent og uafhængigt dansk non-profit medie.
Har du mulighed for at bidrage til vores arbejde? Bliv medlem her Pil mod højre

|Mellemøsten· Podcast

|Featured· Kultur· Musik

|Liv & Mennesker· Teater

|Musik· Podcast

|Bøger· Medier

|Medier
Annegrethe Rasmussen, (ansv.), chef- og erhvervsredaktør
Alexander Meinertz, chef- og kulturredaktør
Julie Bendtsen, dagredaktør
Michael Bernth, digital redaktør
Jacob Gjelstrup, POV Weekend og sprog
Frida Høj, dagredaktør
Anne Juliette Ladegaard, dagredaktør
 
Claus Ankersen, Kulturlisten
Poul Arnedal, portræt
Nana Balle, fødevarer og mad
Hans Henrik Fafner, udland
Dorte Jelstrup, Kunst- og filosofi
Frank Korsholm, politik
Kurt Lassen, sport
Lisbeth Liv Carlsen, undersøgende
Isabella Miehe-Renard, litteratur
Susanne Sayers, videnskab
Mikkel Stolt, filmredaktør
Copyright © 2023 · POV International

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *