Var Christoffer Columbus jødisk? – Med Israel for fred – MIFF

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!
Se program og bestill billetter her
7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.
Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.
Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.
De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.
MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.
At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.
Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.
For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler
Vil du være med å forme hvordan unge tenker om Israel og Midtøsten? Frister det å reise rundt i Norge og andre land for å lage innhold fra spennende arrangementer? Kan det friste med arbeid i en rask voksende organisasjon med hyggelige kollegaer? Jobb fra ditt eget hjemmekontor.
Se jobbannonsen på Finn.no og send en søknad eller tips en venn
Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!
For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.
Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november
15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler
MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken
Mange av oss har et vanskelig forhold til årstall fra historietimene på skolen. Et av de årstallene som flest tross alt husker, er kanskje 1492. Det var det året Christofer Columbus oppdaget Amerika, som man sier.
Men i jødisk historie er 1492 et viktig år av en annen grunn: Det var det året alle jødene i Spania fikk valget mellom å bli katolikker eller flykte. I hundreårene før det hadde maurerne – muslimer – styrt deler av Spania. Jødene hadde i perioder fått fine muligheter under muslimsk styre. Men ikke alt var fryd og glede. I perioder måtte jødene flykte hals over hode fra muslimske områder av Spania og til de stadig større delene som var tatt tilbake av de kristne.
Og i 1492 hadde katolikkene fullført jobben: Den siste muslimske borgen var overvunnet, hele Spania var katolsk. Nå skulle alle vantro jages fra Spania. Det inkluderte også jødene. Noen jøder gav etter og ble katolikker, i hvert fall i navnet. Men titusener flyktet til andre land i Europa og Nord-Afrika.
 
Columbus
Tilbake til Christofer Columbus. Den vanlige oppfatningen om ham har vært at han var fra Genova i Italia. Men det er en rekke andre teorier også om hans bakgrunn. Så mange teorier at de har fått en egen artikkel på Wikipedia.
En av teoriene er av Columbus var spansk jøde, men måtte holde det hemmelig fordi jødehatet var så sterkt. Slike hemmelige jøder ble kalt ”marranere”. Hvis dette stemmer for Columbus’ del, var hovedgrunnen til at han var ute for å finne nytt land et håp om å finne et sted hvor jødene kunne bo trygt og være frie. For det spanske religiøse politiet, inkvisisjonen, lette med nidkjærhet etter tegn til jødisk religion blant marranerne. Tusener av dem ble torturert for at inkvisisjonen skulle kunne avsløre jødisk tro og praksis. Et stort antall ble brent på bålet.
Blant argumentene for at Columbus skulle være spansk jøde, har vi disse:
Han pleide å skrive på spansk, ikke italiensk. Og noen ganger finner vi hebraisk i det han skriver. I opptegnelsene fra hans første reise finnes det også referanser til de viktigste jødiske helligdagene.
CNN kjørte en sak på dette nå i mai. Der finner vi at Columbus’ store lidenskap var at Jerusalem måtte bli befridd fra muslimene, han etterlot seg penger til det formålet. I hans testamente inngikk også et beløp til en jøde. Ifølge CNN kunne ikke Columbus italiensk. Han snakket spansk. Man har funnet hebraiske tegn på mange av hans brev.
Columbus skulle opprinnelig ha lagt ut på sin store ferd 2. august 1492. Men dette var Tisha B’Av, dagen i den hebraiske kalenderen da både det første templet og det andre templet ble ødelagt. Han utsatte derfor avreisen med en dag for å unngå ulykkesdagen.
Fremdeles ifølge CNN var det ikke det spanske kongehuset som finansierte turen, men jøder som formelt hadde gått over til katolisismen.
 
Jødenes situasjon gjennom historien
Enten nå Christofer Columbus var jøde eller ikke, forteller det stoffet vi har lagt fram noe om jødenes situasjon gjennom historien. Som i Spania har jødene kunnet ha relativt gode perioder. Men så kom katastrofen veltende over dem.
Jødene har hatt en ganske god periode i Vest-Europa etter 2. verdenskrig. Men nå henger igjen mørke skyer over deres hode, og stadig flere tenker på å dra til Israel eller USA.
 
Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!
Gi gave her eller Vipps 39881
Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!
Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.
Siste artikler fra MIFF
Aktuelt etter 7. oktober-massakren
Kontakt/ tips MIFF
Conrad Myrland
Daglig leder og ansvarlig redaktør
post@miff.no
41 17 67 80
Kjetil Ravn Hansen
Organisasjonssekretær
kjetil@miff.no
45 24 45 98
Bjarte Bjellås
Journalist
bjarte@miff.no
47 25 88 57
MIFFs postadresse
MIFF, Pb 18, 3051 Mjøndalen

MIFF org. nr. 970 550 232
Personvernerklæring
Gi en gave til MIFF
Gavekonto 78770654539
Kontingentkonto 12040444791
Vipps gaver 39881
© 2022 Med Israel for fred

source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *